Al ruim 45 jaar wordt er bij veel structuren gebruik gemaakt van barcodes. Oorspronkelijk is de streepjescode, onder welke naam de barcode bij velen bekend is, zelfs al wat ouder.

Het patent van de streepjescode dateert uit het jaar 1952. Pas toen de computer steeds meer een belangrijke positie innam bij veel bedrijfsprocessen werd de barcode steeds interessanter om wat mee te gaan doen.

Barcodes

Deze vorm van eenvoudige codering bleek ideaal voor de automatische verwerking van producten, diensten en tal van andere toepassingen die vastgelegd moesten worden. Hiermee werd begonnen in de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Het begon vaak in laboratoria en ziekenhuizen waar de unieke barcodes zorgden dat zaken als buisjes bloed en medische toepassingen veel nauwkeuriger gecategoriseerd konden worden en sneller beschikbaar werden.

Het duurde niet lang of de barcode werd een breed en algemeen begrip. Supermarkten sloten hun kassa’s aan op een barcodesysteem, bibliotheken gebruikten de streepjescode voor zowel hun leden als voor de boeken. Allerlei systemen waarbij de barcode ervoor heeft gezorgd dat alles veel sneller ging.
Supermarktmedewerkers hoefden geen codes meer te leren om producten af te rekenen en bij een parkeerplaats kon een kaartje met barcode genoeg zijn om uit te rijden.

Tegenwoordig hebben bijna alle producten een barcode. Veel diensten en processen worden meer en meer met barcodes gecodeerd en in kaart gebracht.
Deze eenvoudige codering heeft de wereld veranderd in een veel soepeler geheel dan voor de periode van de barcode.

Nog altijd in ontwikkeling

Sinds de barcode in het midden van de jaren zeventig van de vorige eeuw haar intrede deed zijn een hoop processen versneld en nog altijd is de barcode in ontwikkeling. Het bleek een code te zijn die gemaakt was voor een lange toekomst. Naast de tweedimensionale streepjescode is het ook al jaren zo dat er tegenwoordig ook gebruik gemaakt wordt van de QR-code. Deze nieuwe barcode kwam naast de streepjescode op de markt in 1994. Oorspronkelijk werden de Quick Response codes gebruikt bij het identificeren van auto-onderdelen. In het begin was de barcode vooral belangrijk voor bedrijven om hun processen mee te optimaliseren, maar tegenwoordig wordt de barcode steeds meer op individueel niveau gebruikt.

De QR-code verscheen in tijdschriften, bushaltes en op nog veel meer plekken waar de burger met zijn telefoon de code kan inscannen en meer informatie kan inwinnen over een evenement, een product of een dienst. Gebruikers van mobiele telefoons kunnen de code ook gebruiken als bijvoorbeeld een visitekaartje of link voor derden. Tegenwoordig kan iedereen barcodes maken en voor eigen doeleinden gebruiken. Onze smartphones zijn kleine krachtige computers die door het internet in verbinding staan met de wereld. De barcode blijft hierin een belangrijke schakel.

QR Barcodes

Huidige toepassingen

Het aantal huidige toepassing van de barcode is enorm groot. Zo kun je een de barcode inscannen op een bijvoorbeeld een doos cornflakes om zo meer informatie over het product te verkrijgen.
Bijna alle barcodes kunnen door een slimme telefoon worden gescand en gecontroleerd. Denk bijvoorbeeld aan een product in een winkel waarvan je wilt weten wat de prijs is bij andere verkoopplaatsen. Het is niet alleen handig voor de fabrikant, maar ook de consument doet er zijn voordeel aan. De consument is dankzij de barcode een stuk wijzer.
Bijna alle bedrijfssystemen hebben barcodes geïntegreerd in hun systeem.

Een voorbeeld hiervan is het boekhoudprogramma Venice. Bij het voorraadbeheer wordt ervoor gezorgd dat wanneer een artikel dat uit de voorraad wordt genomen direct wordt bijgewerkt in Venice. Zo zijn leverbonnen en facturen direct aan elkaar gekoppeld. Ook weet het systeem op tijd wanneer een product bijna op is en bijbesteld moet worden. Het fijne van de interactie van barcodes in een boekhoudprogramma als Venice, is dat de kans op fouten aanzienlijk wordt gereduceerd. Als er ergens iets uit voorraad wordt gehaald doormiddel van een barcode-scanner wordt het systeem meteen over de gehele linie bijgewerkt.

Barcodes voorbeeld Venice

Barcodes in venice

Wens u meer te weten over het gebruik van barcodes in Venice?

De toekomst

De barcode heeft al bijna 50 jaar zijn dienst bewezen en is nog altijd zeer belangrijk in de gedigitaliseerde wereld waarin wij tegenwoordig leven. Alle processen, zowel virtueel als in werkelijkheid, vloeien steeds meer in elkaar over. De barcode neemt hier tot op de dag van vandaag een prominente positie in.

Het is niet te verwachten dat dit de komende tijd minder wordt. Wel is te verwachten dat de barcode een ander uiterlijk krijgt, door het gebruik van meer onzichtbare toepassingen, zoals microchips. Hoewel deze laatste niet meer het uiterlijk heeft van de originele barcode behoort de chip zeker tot dezelfde familie van simpele codering. Ook de chips kunnen worden gescand en bevatten informatie waarmee tal van toepassingen kunnen worden aangestuurd. Denk bijvoorbeeld aan het starten van je auto of het openen van een huisdeur. De simpele codering zal ook geïmplementeerd worden in de mens.